top of page

HVORDAN KLARGJØRE BILEN FOR BEHANDLING?

VIKTIG!

Denne artikkelen omhandler vask av bil FØR man legger på forsegling eller dersom man IKKE har behandlet bilen med forsegling. Hvis bilen er behandlet med Onyx produkter, er det Vedlikeholdsguiden som skal følges.

En grundig rens av bilen utføres vanligvis på våren og høsten. Det er en komplett og dyptgående rengjøring samt behandling av bilens overflate. Vi tar for oss alle trinnene for alle typer skitt. Bilvask på vinteren er mer sjelden og er grunnen til at det er på vårparten hvor vi gjennomfører en grundig rens. Med de riktige verktøyene er det også lett og uanstrengt. Etter en grundig rengjøring og behandling, vil vask og vedlikehold gå som en lek!

 

Bilen er utsatt for mange ulike typer smuss, spesielt under norske forhold. Hver type smuss går bare bort med spesialdesignet rengjøringsmiddel. Det er ganske nytteløst å fjerne bremsestøv og tjære med bilshampo. Selv om man med makt kan få skrubbet det vekk, sitter man igjen med nye riper og falmet lakk.

 

Denne veiledningen viser trinnvis metoder for rengjøring som kan fjerne ulike typer smuss fra overflaten. Bruk god tid ved en grundig vask, jo bedre utført jo lettere er det å ha en ren bil i fremtiden!

 

Avfetting

Avfetting gjøres på tørr bil. Spray avfetting direkte på lakken. Unngå å bruk avfetting på rutene slik at det ikke renner ned mellom døra og dørtrekket.

 

Forvask – Det viktigste trinnet

Forvask er absolutt det viktigste stadiet ved en grundig rengjøring. Gjør det nøye og ikke ta snarveier!

En grundig forvask vil fjerne forurensninger, støv, smuss og pollen fra bilens overflate. Rengjøringsmidler til forvask kan deles opp i to kategorier. Forvask med høy pH-verdi fjerner også voks fra bilens overflate. Dette bruker vi når du skal rense bilen helt og påføre en ny coating. En grundig rens av bilen krever de mest effektive rengjøringsmiddelet. Les mer om forvask her…

 

Håndvask (mekanisk)

Etter forvask utføres mekanisk rengjøring, dvs. håndvask. Det mest anbefalte for håndvask er en vaskehanske. Fordelen med en vaskehanske er at den "spiser/absorberer" skitten, slik at dette ikke ligger i overflaten. Hvis man allikevel ønsker å bruke svamp, så anbefales det en som er grov/ujevn slik at smussen vil pakkes i større grad inni svampen. Ved bruk av en "vanlig" svamp vil smussen samle seg på svampens overflate og vil fungere som sandpapir som potensielt vil skade lakk og forårsake vaskeriper.

 

Ved vask med vaskehanske, er det bra å bruke et effektivt løsemiddel. Gjerne samme som du brukte ved forvask. Bilshampo gir ikke en komplett rengjøring. Ved bruk av vaskehanske skal overflaten nå allerede være 90 % ren etter en grundig, men forsiktig forvask. Vaskehansken sitt formål er ikke å skrubbe, men å gli lett over overflatene og spre vaskemiddelet. Dette forsterker effekten av vaskemiddelet. Les mer om håndvask her…

 

Fjerning av jernpartikler

Fjerning av jern er en god idé å gjøre minst et par ganger i året, vår og høst er perfekt. Du trenger ikke å utføre dette ved hver vask eller dersom du har behandlet bilen med Onyx Coating. Fjerning av jernpartikler gjøres etter forvask og håndvask. Dette fjerner små jernpartikler som sitter fast i lakken, samt de som allerede har begynt å oksidere. Metallpartikler er ofte årsaken til små rustflekker i lakken og kan ikke fjernes med vanlige vaskemidler. Les mer om fjerning av metallpartikler her…

 

Fjerning av tjære

Fjerning av tjære inngår også i en komplett behandling. Fjerning av tjære er bra å utføre minst et par ganger i året, gjerne på våren og høsten. Det er ikke nødvendig å utføre dette trinnet ved hver vask.

Fjerning av små flekker som består av lim, tjære, drivstoff og lignende utføres etter en grundig forvask og håndvask. Disse urenhetene kan skade lakk når de kommer i kontakt med varme eller direkte sollys. Les mer om fjerning av tjære her…

 

Leire (claying)

Dersom overflaten på lakken kjennes ru og ujevn, selv etter fjerning av jern og tjære. Kan dette skyldes tøffe flekker som lim og andre urenheter i overflaten. Leire fungerer på samme måte som mekanisk fjerning av skitt. Den spiser opp smuss på overflaten. Det er viktig å bruke nok olje / smøremidler, slik at leiren ikke gnisser mot overflaten. Den skal gli forsiktig på toppen av oljen "clay lube" uten noen form for motstand. Les mer om claying her…

 

Etter claying skal overflaten være helt ren for alle typer skitt og smuss. Etter dette steget kan du gå videre til å behandling.

 

Behandling

Se Instruksjoner for Applikasjon…

 
 
 
autodude_logo_white-text_transparent_s.p
Andre nyttige linker
bottom of page